Penyediaan

Bahagian seterusnya yang wajib diisikan ialah bahagian Biz Info. Bahagian ini mengandungi 3 jenis maklumat:-

 1. Welcome Section Title atau Tajuk Bahagian
 2. Welcome Section Image atau Grafik Bahagian
 3. Business Description atau Keterangan Bisnes

Dari ketiga – tiga maklumat di atas cuma 1 dan 3 (tajuk bahagian dan keterangan bisnes) sahaja yang diwajibkan oleh BizNet. Mari kita lihat bagaimana hendak memasukkan maklumat yang sesuai ke dalam kedua medan ini.

Langkah 1 - Welcome Section Title

Bahagian ini adalah tajuk bahagian keterangan bisnes anda. BizNet meletakkan had 7 patah perkataan kepada tajuk bahagian Biz Info ini. Lazimnya orang meletakkan tajuk bahagian ini sebagai Selamat Datang atau Welcome atau sebarang teks seupamanya. Ini adalah satu pembaziran kerana ianya tidak mesra SEO. Kenyataan Selamat Datang tidak membawa sebarang nilai maklumat kepada pengunjung kerana ianya tidak menerang apa pun berkenaan website anda.

Berpandukan kepada prinsip SEO, kita harus gunakan medan ini dengan sebaiknya. Letakkan salah satu atau kedua dari maklumat berikut:-

 1. Keterangan akan produk/perkhidmatan utama anda
 2. Pengenalan kepada nama perniagaan anda

Perkara mana yang harus didahulukan akan bergantung kepada tajuk website dan tagline yang telah anda sediakan dalam pelajaran yang lepas. Mari kita ambil contoh taska:-

 1. Tajuk Website = Taska Ibrahim Kampar Perak
 2. Tagline = Mendidik Anak Kampar Sejak 1995
 3. Tajuk Biz Info = Pendidikan Taska Islam Bertauliah di Kampar, Perak 

Di sini kita dapat lihat tajuk biz info bukan sahaja menguatkan lagi SEO yang sudah dilakukan di bahagian tajuk website dan tagline bahkan ianya menambah SEO bagi dua isitilah baru iaitu Islam dan Bertauliah. Ini adalah contoh penggunaan bijak bahagian tajuk biz info bukan sahaja kerana memberikan info tambahan kepada pengunjung tetapi menguatkan lagi SEO website. Contoh lain:-

  1. Tajuk Website = Restoran Nasi Briyani Siti Rahmah
  2. Tagline = Paling Laris di Sungai Petani 
  3. Tajuk Biz Info = Jamuan atau Tempahan Sebarang Acara

Tiga maklumat di atas sudah cukup memberikan gambaran jelas kepada pengunjung (dan Google) apa yang ditawarkan di website anda.

Tindakan Anda: Ciptalah beberapa tajuk bahagian berlandaskan prinsip yang telah anda pelajari ini. Renungkannya beberapa hari. Jika timbul idea baru dalam otak, sila tambahkan. Selepas beberapa hari pilih satu yang anda rasakan paling sesuai. Jangan takut, anda boleh ubah pilihan anda kelak jika mahu.

Gunakan medan Welcome Section Title bagi membina SEO dan memberikan maklumat baru kepada pengunjung website anda.

Langkah 2 - Business Description

Medan Business Description adalah medan di mana anda menerangkan berkenaan perniagaan anda dan apakah yang ditawarkan olehnya. Kesilapan yang paling kerap dilakukan pengguna ialah terlalu malas hendak mengisi bahagian ini. Kegagalan mengisi bahagian ini bermakna anda memang tidak mahu website anda berjaya.

Google meletakkan had minima 300 patah perkataan bagi kandungan teks sebarang website. BizNet meletakkan had maksima medan ini kepada nilai tersebut. Anda sepatutnya menaip keterangan antara 150 hingga 300 patah perkataan. Jadi medan ini memerlukan sedikit karangan di pihak anda.

Apabila menaip keterangan bisnes, elakkan dari melakukan kesilapan – kesilapan yang kerap dilakukan pengguna lain:-

 1. Tidak menggunakan bahasa rasmi. Contohnya menulis dalam dailek.
 2. Ayat terlalu pendek atau terlalu panjang – tidak ada titik nokta di mana – mana pun.
 3. Menggunakan simbol dan tanda – tanda yang tidak membawa erti.
 4. Keterangan lari dari topik (seperti menceritakan asal usul perniagaan) atau terlalu ringkas

Di dalam bahagian – bahagian di bawah kami akan berikan beberapa contoh karangan dan menceritakan kelemahan setiap satu.

Contoh Biz Info Yang Buruk

Berikut kami turunkan beberapa contoh karangan Biz Info yang buruk untuk manfaat anda. Segala maklumat yang boleh mengenal pasti tuan punya karangan telahpun kami gelapkan.

Kesilapan:-
Tajuk yang membazirkan. Penggunaan nombor yang tidak bermakna. Penerangan yang terlalu ringkas. Menggunakan kata singkatan T.Q yang punya makna sama dengan perkataan Terima Kasih

Kesilapan:-
Tajuk tidak sesuai. Huruf besar pada setiap perkataan. Mempromosikan dua atau lebih produk dari berlainan kategori.

Kesilapan:-
Tulisan ala twitter. Tidak ada titik nokta. Penggunaan #hashtag am. Tidak sesuai langsung untuk website.

Kesilapan:-
Tajuk terlalu am. Huruf besar pada setiap perkataan. Tidak memberikan keterangan terperinci berkenaan produk apa yang dijual (jenama, jenis, kelebihan produk dan sebagainya). Usaha jenis "melepaskan batuk di tangga" sahaja.

Kesilapan:-
Terlalu banyak baris. Format baris yang hodoh. Ruang antara baris yang besar. Maklumat tidak lengkap (tidak ada link untuk install app yang dipromosikan).Juga tidak diterangkan apa yang dilakukan oleh app "bermanfaat" ini. App misteri.

Langkah 3 - Tindakan Anda

Fikirkan apa 3 perkara utama yang anda ingin pengunjung tahu berkenaan produk dan perkhidmatan anda. Fikirkan juga apa 3 sebab pengunjung harus memilih produk atau perkhidmatan anda berbanding dari perniagaan lain? Sekarang duduk dari karang satu penerangan yang menerangkan kesemua 6 perkara di atas. Pastikan anda ikuti semua petua yang diberikan di atas dan elak dari melakukan semua kesilapan yang ditunjukkan di atas.

Selepas beberap hari, periksa semula karangan anda dan buat sebarang penambahbaikan. Ulangi semula setiap beberapa hari sehingga tiba pelajaran di mana anda akan menaip masuk kandungan ke dalam website editor anda. Simpan karangan anda dengan selamat. Jangan padamkan teks atau hilang buku nota anda.