5 Edit Bahagian Design

Penyediaan

Dalam pelajaran ini kita akan mula mengedit website. Kita akan mulakan dengan bahagian pertama iaitu Design. Kita akan mengedit dua jenis maklumat penting iaitu:-

  1. Nama Panjang Perniagaan
  2. Tagline Bisnes

Keduanya akan menjadi butiran maklumat pertama yang akan dilihat oleh pengunjung ke website kita. Jadi adalah penting kita memberikan penampilan pertama yang betul dan menarik kepada pengunjung kita.

Selain dari itu kita juga akan belajar berkenaan SEO atau Search Engine Optimization dan bagaimana kita boleh menggunakannya untuk memberikan kelebihan pada cari Google.

Jangan segan menggunakan teknologi lama. Kadang - kadang ianya adalah yang paling sesuai.

Sebelum teruskan kami sarankan anda buka satu app berbeza untuk mencatitkan maklumat yang akan anda cipta dalam pelajaran ini. Ini kerana anda tidak akan dapat Update website anda lagi hanya dengan dua maklumat ini. Jadi maklumat ini harus disimpan di tempat lain. Teknik ini juga akan membolehkan anda “edit” website anda secara offline kerana jika anda terfikir idea yang lebih bagus, anda boleh terus tambah atau edit di app anda walaupun tiada Internet. 

Anda boleh gunakan sebarang jenis app sedia ada dalam komputer atau handset anda. Kami lazimnya menggunakan aplikasi teks editor seperti Notepad untuk komputer Windows. Bagi handset, anda boleh gunakan WhatsApp atau sebarang jenis app mesej yang membenarkan anda menulis teks. Jika anda tidak suka menaip dalam handset, anda boleh catat menggunakan pen dan kertas sahaja. Itu adalah yang terbaik.

Langkah 1 - Edit Business Name

Nama Perniagaan atau Business Nama adalah maklumat yang pertama yang harus diisikan dalam editor website anda. Ianya juga adalah maklumat yang paling mudah dan tidak perlu banyak penjelasan. Cuma kami perlu ingatkan bahawa BizNet meletakkan had maksima 5 patah perkataan bagi nama website. Ini kerana nama website akan membentuk tajuk utama website anda. Tajuk yang panjang bukan sahaja tidak cantik malah tidak akan dibaca oleh kebanyakan pengujung. Jadi jika nama penuh perniagaan anda adalah panjang seperti Restoran Nasi Briyani Daun Pisang Siti Rohani (7 patah perkataan) anda mungkin perlu pendekkan ke Nasi Beryani Daun Pisang Siti (5 patah perkataan) sahaja.

Tindakan anda: Fikirkan nama perniagaan yang sesuai dan catitkan dalam app atau kertas kerja anda.

Langkah 2 - Edit Tagline

Tagline atau slogan kata adalah medan yang kedua yang kita harus isikan. Walaupun medan ini tidak diwajibkan untuk diisi namun ianya sangat berguna dan penting untuk tujuan SEO yang akan kami jelaskan nanti.

Jika perniagaan anda tidak ada slogan, anda tidak perlu perah otak untuk memikirkan slogan yang menarik dan anggun. Kami sarankan anda masukkan lokasi perniagaan anda sahaja. Jika kita ambil contoh Nasi Briyani Daun Pisang Siti tadi, tagline boleh jadi Kampung Gurun, Sungai Petani, Kedah.

Jika perniagaan anda adalah jenis online, masukkan ciri – ciri yang menjadi daya tarikan perniagaan anda. Contohnya

  1. Murah dan Berkualiti.
  2. Servis Terbaik Sejak 1990.
  3. More than 5000 Happy Customers

Bak kata sebarang keistimewaan yang anda ingin ketengahkan dengan serta merta kepada pengunjung anda.

Langkah 3 - Pengenalan Kepada SEO

SEO adalah singkatan bagi Search Engine Optimization. Ianya merujuk kepada teknik penulisan kandungan website yang disarankan oleh Google untuk memudahkan pengguna mencari website anda dalam carian Google dan lain – lain enjin pencari seperti Yahoo dan Bing.

Perkara yang paling penting dalam SEO adalah tajuk dan tagline website anda. Ini kerana dua maklumat ini adalah perkara pertama yang dibaca oleh enjin pencari apabila mereka indek kandungan sebarang website. Tajuk dan tagline yang unik dan bersesuai dengan kandungan website akan disukai oleh Google. Tajuk dan tagline yang bercorak am dan tidak serasi dengan kandungan website tidak akan menarik perhatian Google.

Oleh itu menulis tajuk dan tagline menggunakan prinsip SEO akan banyak membantu website anda muncul di carian Google. Kami mengamalkan prinsip ini dan dapat meraih berpuluh ribu pengunjung ke website kami setiap tahun. Kami akan ajarkan kepada anda teknik rahsia ini.

Langkah 4 - SEO Bisnis Fizikal

Bisnes fizikal adalah bisnes yang beroperasi dari premis. Contohnya kedai, restoran, bengkel, sekolah, pejabat dan sebagainya. Teknik SEO bagi bisnes fizikal adalah bagaimana hendak meletakkan nama perniagaan  dan tagline yang membentuk tajuk website anda supaya mempunyai 3 jenis maklumat penting berikut:-

  1. Produk dan perkhidmatan yang diberikan
  2. Siapa yang memberikan produk dan perkhidmatan
  3. Di manakah lokasi perniagaan

Kebanyakan website yang dicipta tidak diendahkan oleh Google kerana tidak mempunyai 3 maklumat berikut. Jangan anggap bahawa website anda perlu dikunjungi beribu orang setiap hari sebelum ianya menarik perhatian Google. Hakikatnya Google akan tertarik dengan website yang punya maklumat releven seperti di atas walaupun amat sedikit pengunjungnya. Mari kita lihat apakah kesilapan lazim yang dilakukan oleh kebanyakkan pencipta terhadap nama dan tagline website mereka.

Kesilapan Lazim SEO

Kita akan mengambil contoh Nasi Briyani di atas, meletakkan tajuk website sebagai Nasi Briyani Sedap Gila bukannya teknik SEO baik – melainkan itu sememangnya nama perniagaan anda. Begitu juga tajuk Siti Rohani tidak dianggap sebagai tajuk website yang baik melainkanlah Siti Rohani itu seorang selebriti terkenal.

Perkara kedua elakkan dari meletak simbol atau singkatan pada tajuk website. Singkatan seperti Sdn. Bhd. lazimnya tidak diperlukan. Jadi Khairul Construction adalah memadai dan tidak perlu Khairul Construction Sdn Bhd. Ini kerana terlalu banyak Sdn Bhd di Internet dan ianya bukan mewakli maklumat unik di mata Google.

Secara lazimnya apabila meletakkan tajuk, fikirkan “bagaimana pelanggan akan mencari bisnes saya di Google“. Cuba fikirkan apakah agaknya carian yang akan mereka taip di Google yang paling hampir dengan perniagaan anda? Sebagai contoh, jika anda adalah pengendali taska, kemungkinan besar pelanggan akan menaip “taska” diikuti dengan lokasi seperti “taska kampar perak”. Jadi website dengan tajuk dan kandungan paling menghampiri carian ini akan dibentangkan sebagai pilihan pertama oleh Google. Jadi satu contoh tajuk website yang paling berkesan ialah “Taska Idaman Taman Bintang Kampar“.

Anda boleh gunakan kedua – dua tajuk dan tagline untuk tujuan SEO. Dalam contoh taska di atas meletakkan tagline “Mendidik Anak Kampar sejak 1995” bukan sahaja relevan tetapi adalah strategi SEO yang bijak.

Namun jangan pula anda cuba hendak menipu Google dengan meletakkan tajuk website yang cuba meniru kandungan popular. Meletakkan tajuk website anda sebagai Proton Edar tidak akan menjadikannya lebih popular dari website rasmi entiti pernigaan yang sah berkenaan. Cubaan seperti ini akan didenda oleh Google dan mereka mungkin akan senarai hitamnya website anda dan ianya tidak akan muncul dalam sebarang carian.

Jadi ingatlah petua SEO bagi bisnes fizikal anda di atas dan gunakannya sebaik mungkin bagi memastikan tajuk website anda punya maklumat berguna, releven dan unik bukan sahaja untuk Google tapi lebih penting lagi pengunjung anda. Anggaplah Google sebagai pengunjung VIP ke website anda dan bukan robot bodoh kerana sesungguhnya robot Google itu bukan bodoh.

Bagi bisnes fizikal seperti bengkel, kedai, restoran, pejabat, sekolah, gerai dan lain - lain, menyatakan lokasi perniagaan adalah sangat penting. Ianya akan membantu pelanggan mencari anda dan Google mengedepankan website anda kepada lebih ramai pelanggan berpontensi.

Langkah 5 - SEO Bisnis Online

Bagi bisnes online, strategi SEO tidak menekankan kepada lokasi. Ini kerana anda menjual produk atau perkhidmatan menerusi Internet. Bagi bisnes online strategi SEO bagi menamakan tajuk website anda dan tagline ialah:-

  1. Menyatakan produk dan perkhidmatan yang diberikan
  2. Nyatakan ciri paling menarik

Untuk bisnes online medan nama perniagaan atau Business Name tidak wajib diisikan dengan nama perniagaan berdaftar anda. Sebagai contoh, katakan anda menjual barang kemas dari Arab dan perniagaan anda berdaftar atas nama Siti Jewelry Sdn Bhd (ya, kami suka nama Siti). Bagi perniagaan seperti ini meletakkan medan Business Name sebagai Siti Jewelry bukanlah strategi SEO yang bijak – melainkan perniagaan anda sememangnya terkenal.

Bagi perniagaan yang kurang terkenal meletakan Business Name sebagai Barang Kemas Arab lebih bermakna kerana ianya mampu menarik perhatian pelanggan yang releven. Di bahagian tagline pula anda boleh letakkan Beli Secara Online atau Di bawakan oleh Siti Jewelry namun kami lebih suka yang terdahulu kerana memberikan maklumat berguna kepada pengunjung website.

Jadi seperti juga dengan bisnes fizikal, stratagi SEO bisnes online adalah untuk menarik pengunjung yang berkemungkinan besar mencari produk atau perkhidmatan yang anda tawarkan. Ramai bisnes berasa khuathir kerana produk dan perkhidmatan yang mereka jual itu banyak saigannya. Anda tidak perlu bimbang perkara ini. Fokus anda sepatutnya pada mencipta website terbaik bagi produk dan perkhidmatan anda. Isu saigan akan kami dedahkan strategi untuk menanganinya nanti.

Bagi bisnes online yang menjual sebarang jenis produk, fokus adalah pada membina website yang dapat mempromosikan produk dan perkhidmatan anda dan ciri - ciri menarik yang anda tawarkan. Hanya dengan cara ini sahajalah anda boleh meningkatkan jualan anda.

Langkah 6 - Tindakan Anda

Berpandukan kepada semua panduan SEO yang diberikan di atas, sekarang cipta nama dan tagline yang lebih sesuai untuk bisnes anda. Catatkannya dalam app atau buku nota anda. Simpannya sebagai rahsia besar. Ianya strategi anda untuk berjaya.