Penyediaan

BizNet adalah satu perkhidmatan pembinaan website yang percuma. Disebabkan oleh itu syarikat berkenaan ingin memastikan bahawa perkhidmatan mereka digunakan sebaik mungkin dan tidak disalahgunakan oleh golongan yang tidak bertanggungjawab.

Bagi tujuan tersebut, BizNet menghendakan bahawa sebarang website yang dibina menggunakan teknologi mereka mempunyai sekurang – kurangnya sejumlah maklumat minima. Ini dilakukan bagi memastikan semua website mempunyai maklumat berguna bagi pengunjung. Ini juga bagi tujuan menghindarkan dari pengguna yang tidak bertanggungjawab mencipta dummy website tanpa sebarang maklumat berguna hanya untuk tujuan bermain – main.

Mengikut BizNet, dummy website atau website tanpa sebarang maklumat berguna akan dipadamkan secara automatik oleh sistem BizNet selepas 30 hari. Ini bagi membebaskan ruang di sistem mereka supaya lebih banyak sumber disediakan bagi pengguna yang serius membina website. Oleh itu pastikan anda menyiapkan website anda dalam masa kurang dari 30 hari bagi mengelakkan website anda dilabelkan dummy website. Sebenarnya untuk menyiapkan website BizNet, anda tidak perlu lebih dari 7 hari.

Untuk mengelakkan website anda dari dilabelkan dummy website oleh BizNet, pastikan anda memasukkan 5 jenis maklumat berikut:-

  1. Info berkenaan bisnes anda.
  2. Info berkenaan sekurang – kurangnya satu produk atau perkhidmatan anda
  3. Info perhubungan (nombor telefon dsb)
  4. Info media sosial anda
  5. Menetapkan template baru bagi website anda.

Website yang tidak mempunyai 5 maklumat di atas akan secara automatik dianggap sebagai dummy website dan berisiko dipadamkan oleh BizNet. Pastikan website anda tidak dikategorikan sedemikian.

Langkah 1 - Edit Dengan Telefon Bimbit

Pembina website BizNet direka cipta khas untuk digunakan di telefon bimbit. Sebarang jenis jenama dan model telefon bimbit pintar atau smartphone boleh digunakan. Bagi memberikan pengalaman penggunaan yang paling baik, kami menyarankan anda agar mengecilkan saiz keyboard telefon bimbit anda.

Ini kerana saiz keyboard yang terlalu besar akan menghindarkan anda dari melihat editor website anda. Rujuk gambar untuk saiz keyboard yang sesuai.

Disebabkan terdapat terlalu banyak jenama dan model telefon bimbit dengan terlalu banyak jenis keyboard, kami tidak dapat menunjukkan cara – cara hendak mengecilkan saiz keyboard anda. Silalah rujuk panduan telefon anda atau cari video berkaitan di YouTube. Sebagai contoh anda boleh buat carian di YouTube dengan menaip “change keyboard size” diikuti dengan jenama dan model handset anda.

Pastikan saiz on-screen keyboard pada telefon bimbit anda adalah tidak lebih besar dari sepatuh saiz skrin. Sebolehnya lebih kecil lebih bagus. Namun hendaklah juga saiz yang selesa untuk digunakan.

Langkah 2 - Akses Editor

Untuk masuk ke editor website anda, pastikan anda sudah log masuk ke akaun BizNet anda jika belum berbuat demikian. Anda sepatutnya berada di skrin Dashboard. Di skrin ini tekan link Edit untuk memasuki edit website anda.

Langkah 3 - Memahami Editor Website

Kali pertama anda melihat editor BizNet, anda mungkin rasa sedikit takut dengan jumlah bilangan medan dan maklumat yang perlu diisikan. Jangan khuathir. Inilah dimaksudkan oleh kami apabila mengatakan BizNet ini hanya untuk pengguna yang serius. 

Anda juga mungkin terkeliru dan tidak faham akan struktur editor website. Di sini kami akan jelaskan supaya semuanya menjadi mudah untuk anda.

Editor website anda dibahagikan kepada beberapa bahagian. Di penghujung atas setiap bahagian adalah adalah satu kotak menu hitam yang mengandungi link kepada semua bahagian editor. Di antara link yang anda akan jumpa ialah Design, Info, Featured, Contact, Social dan Publish seperti yang digambarkan.

Di bahagian bawah kotak link ini pula adalah tajuk bahagian. Jadi tajuk Website Design melambangkan anda sedang mengerjakan rekabentuk website anda. Di bawah tajuk bahagian pula adalah sedikit penerangan berkenaan bahagian berkenaan.

Langkah 4 - Bergerak Dalam Editor

Kotak menu hitam editor website anda membolehkan anda bergerak dengan mudah antara satu bahagian editor yang panjang ini ke bahagian lain dengan hanya sekali sentuhan jari atau klik tetikus anda. Anda hanya perlu tekan link berkaitan dan anda akan di bawa terus ke bahagian tersebut – tanpa perlu scroll ke atas atau ke bawah mencari bahagian yang hendak dikerjakan.

Cubalah ia sekarang. Tekan link – link di kotak menu hitam dan perhatikan fungsinya. Bereksperimen dengannya untuk beberapa minit supaya anda biasa dengan fungsi dan kegunaannya. Ianya penting kerana ini akan menjimatkan banyak masa anda ketika edit website. Lihat animasi untuk contoh.

Langkah 5 - Maklumat Wajib

Seperti yang diterangkan di bahagian Penyediaan di atas, BizNet menghendaki semua website memasukkan sejumlah maklumat wajib sebelum boleh di paparkan. Untuk melihat bahagian mana dalam editor website anda yang wajib diisikan, anda hanya perlu dua langkah berikut seperti yang ditunjukkan dalam animasi:-

  1. Tekan link Publish di menu hitam.
  2. Tekan butang Update

Semua bahagian yang wajib diisi akan ditandakan dengan warna merah seperti yang ditunjukkan dalam gambar. Pastikan anda scroll keseluruhan editor dari bawah hingga atas untuk melihat semua medan yang wajib di isi.

Langkah 6 - Strategi

Untuk menghasilkan satu website yang profesional dan cantik, kita perlukan 3 perkara penting:-

  1. Maklumat yang cukup dan releven
  2. Gaya penulisan yang menarik
  3. Grafik yang menarik perhatian

Semua website yang gagal menarik pelanggan atau pengunjung gagal disebabkan tidak mempunyai satu atau lebih perkara – perkara di atas. Kursus ini akan mengajar anda bagaimana hendak mengelakkan dari melakukan kesemua kesilapan orang lain agar anda muncul dengan satu website indah, professional, berguna yang boleh anda banggakan.

Untuk itu anda perlu lakukan kerja. Website yang profesional tidak muncul dengan sendirinya. Ianya adalah hasil usaha pengguna yang mengumpulkan maklumat, membuat kajian dan mencipta kandungan. Semua ini harus anda lakukan. Jika anda rasa anda tidak ada masa atau motivasi, elok sahaja berhenti di pelajaran ini dan jangan teruskan. Ini kerana bidang ini bukan untuk anda. Biarkan sahaja website anda menjadi dummy website dan akan dipadamkan secara automatik oleh BizNet. Kami difahamkan lebih 80% website yang didirikan menjadi dummy website. Jika anda tidak mahu tergolong dalam golongan yang gagal ini, teruskan membaca. Jika tidak, selamat jalan.

Langkah 7 - Menyediakan Diri

Dalam pelajaran akan datang, kami akan mengajar anda bagaimana hendak menyediakan maklumat dan mencipta kandungan menarik bagi website anda. Kita akan belajar setiap satu komponen kandungan dengan terperinci. Kami akan tunjukkan contoh kandungan yang baik dan juga yang buruk. Kami juga akan dedahkan kepada anda bagaimana hendak mendapatkan grafik  yang cantik dan bebas royaliti untuk website anda dengan percuma.

Inilah dia keistimewaan sistem BizNet ini. BizNet membenarkan anda fokus kepada kandungan website dan bukan membazir beratus – ratus jam menformat teks, marjin, padding, bermain dengan CSS, javascript yang semuanya menaikkan tahap stress anda tanpa menjanjikan sebarang hasil yang baik. BizNet melakukan semua kerja rumit pembinaan website agar anda boleh fokus kepada kandungannya.

Dengan memfokus kepada kandungan website, BizNet membenarkan anda siapkan website anda 5x lebih cepat dari sebarang pembina website lain di dunia.