7 Featured Products

Penyediaan

Dalam pelajaran ini kita akan menyediakan kandungan berkenaan produk dan perkhidmatan anda secara khusus. Kita ada dua cara bagaimana hendak melakukannya:-

  1. Fokus kepada produk/perkhidmatan secara khusus contohnya satu jenama atau keluaran tertentu.
  2. Fokus kepada kategori produk/perkhidmatan secara am. Contohnya bag tangan, kasut, pakej percutian, pakej katering dan sebagainya.

Pendekatan mana yang anda akan gunakan akan bergantung kepada bilangan produk/perkhidmatan yang anda tawaran. Sebagai contoh jika anda hanya menjual pelbagai jenis kad sim sahaja maka lebih sesuai anda fokus kepada produk khusus. Jadi anda akan ada Produk Kad Sim Syarikat A, Produk Kad Sim Syarikat B dan seterusnya. Pendekatan ini sesuai jika bilangan produk/perkhidmatan anda adalah kurang dari 5.

Namun jika anda menawarkan pelbagai jenis produk/perkhidmatan dan anda ingin promosikan mereka, elok jika anda fokus kepada kategori produk berkenaan. Sebagai contoh jika anda menjual pelbagai jenis pakaian elok anda fokus kepada kategori pakaian seperti baju, seluar, kasut, barangan kemas, bag tangan dan lain – lain. Tidak perlu fokus kepada mana – mana satu jenis pakaian, jenama, model atau potongan. Pendekatan ini sesuai jika anda ada lebih dari 5 jenis produk/perkhidmatan yang ditawarkan.

Tindakan Anda: Tulis dalam app atau buku nota tiga jenis atau kategori produk/perkhidmatan yang ingin anda promosikan di website.

Langkah 1 - Featured Products Section Title

Medan yang wajib diisikan seterusnya ialah medan Section Title di bawah menu hitam Featured Products and Services seperti digambarkan.

Tajuk yang sesui diisikan akan bergantung kepada pendekatan yang telah anda pilih dalam bahagian Penyediaan di atas.

Jika anda telah memilih untuk fokus kepada produk/perkhidmatan yang khusus jadi anda boleh letakkan tajuk bahagian ini merujuk kepada produk/perkhidmatan anda yang paling popular atau laris. Contohnya seperti Kad Sim Paling Laris , Pakej Percutian Paling Murah, Kelas Paling Popular, Bag Tangan Rebutan Ramai dan sebagainya.

Jika anda telah memilih untuk fokus kepada kategori produk/perkhidmatan maka letakkan tajuk bahagian ini merujuk kepada kategori. Contohnya Produk Paling Popular, Pakej Paling Popular, Servis Di Sukai Ramai, Barangan Paling Murah dan sebagainya. Perhatikan tajuk jenis ini bercorak am dan tidak merujuk kepada mana – mana satu jenis produk/perkhidmatan. 

Pastikan tajuk anda menarik perhatian pengunjung. Elakkan tajuk yang bercorak puji – pujian atau keterlaluan seperti “Rahsia Terbongkar”, “Kurniaan Tuhan”, “Hidup Anda Akan Lebih Bermakna”, “Anak Jadi Genius” dan sebagainya. Tidak ada sesiapa yang percaya tuntutan seperti ini. 

Section Title ini sangat penting bagi mula menarik minat pengunjung.

Langkah 2 - Bilangan Produk

BizNet membenarkan anda promosi tiga jenis atau kategori produk/perkhidmatan anda. Tujuannya ialah membina minat dan keinginan terhadap produk anda di hati pengunjung supaya mereka akan mengambil langkah menghubungi anda dan mendapatkan produk/perkhidmatan anda.

Walaupun BizNet menyediakan sehingga 3 ruang produk/perkhidmatan, anda tidak di bawah sebarang kewajipan mengisi ketiga – tiga ruang ini. Di bawah medan Section Title terdapat satu pilihan ringkas berjodul How many products/services to show? Ianya memberikan anda 3 pilihan iaitu one, two dan three. Di sini anda boleh tetapkan bilangan ruangan produk/perkhidmatan yang anda mahu di website anda. Rekabentuk website anda akan berubah wajab berdasarkan pilihan anda ini. Anda akan dapat melihat fungsi ini dalam aksi di pelajaran – pelajaran akan datang.

Kami menyarankan anda letakkan pilihan ini kepada three untuk dapatkan 3 ruang produk. Namun jika anda ingin siapkan website anda secepat mungkin, anda boleh ubahkannya ke nilai one untuk satu ruang produk. Namun JANGAN letakkan three tetapi cuma isikan maklumat bagi satu produk sahaja. Melakukan demikian akan menyebabkan website anda dianggap sebagai dummy website kerana mempunyai terlalu banyak kandungan generik (dummy text and dummy graphic). Jadi jika anda tidak ada maklumat yang banyak berkenaan produk/perkhidmatan anda, letakkan one buat masa sekarang dan boleh ubah pilihan ini di masa depan.

Letakkan bilangan produk yang ingin anda paparkan di website. BizNet akan menyesuaikan rekabentuk website mengikuti pilihan anda.

Langkah 3 - Product/Service Name

Medan wajib seterusnya ialah Product/service name. Disebabkan ini adalah produk/perkhidmatan anda yang pertama, pastikan anda mengisikan Product/service name bagi Product/Service #1. BizNet meletakannya 3 seksyen untuk produk/perkhidmatan yang dilabelkan #1, #2 dan #3. Isikan mengikut turutan. 

Seperti yang dipelajari di bahagian Penyediaan di atas, apa yang ditulis sebagai tajuk produk/perkhidmatan anda akan bergantung kepada pendekatan yang diambil awal tadi. Jadi jika anda ingin fokus kepada jenis produk/perkhidmatan maka nyatakannya dengan jelas. Contoh Kad Sim Maxis One Plus. Seeloknya gunakan huruf besar bagi permulaan setiap perkataan. Jika anda ingin gunakan pendekatan kategori, satu contoh ialah Jeans Wanita. BizNet meletakkan had maksima 7 patah perkataan jadi jika produk/perkhidmatan anda ada nama yang panjang, sila singkatkannya.

Tindakan Anda: Catatkan nama bagi Product/service name pertama anda dalam aplikasi atau buku nota anda.

Letakkan nama produk/perkhidmatan pertama yang ingin dipromosikan.

Langkah 4 - Product/Service Description

Medan wajib terakhir dalam seksyen Featured Products and Services ini adalah Product/Service Description. Di sinilah anda menaip keterangan terperinci produk/service anda. Petua yang harus diikuti semasa menaip kandungan ini ialah:-

  1. Nyatakan nama produk/perkhidmatan sekurang – kurangnya sekali dalam bahagian ini.
  2. Nyatakan bagaimana produk/perkhidmatan tersebut boleh membantu pengguna.
  3. Nyatakan 3 ciri istimewa/kelebihan produk/perkhidmatan tersebut.
  4. Tawarkan sesuatu yang menarik kepada pengunjung. Contoh diskaun, beli satu dapat satu percuma dan sebagainya.

Elakkan dari melakukan semua kesilapan yang telah kami utarakan pada bahagian Business Description dalam pelajaran yang lepas. Ikuti semua petua dan panduan yang sama. Rujuk kembali jika perlu. Ambil masa – janganlah tergopoh hendak siapkannya secepat mungkin. Kadangkala anda mungkin perlu buat pertukaran 2 atau 3 kali sebelum puas hati.

Tindakan Anda: siapkan keterangan produk/perkhidmatan anda. Pastikan jangan melebih had yang ditetapkan iaitu 250 patah perkataan.

Disinilah tempatnya anda mula menjual produk/perkhidmatan anda dengan serius. Pastikan lakukan yang terbaik.

Langkah 5 - CTA

CTA bermaksud Call To Action. Ianya adalah teks yang meminta pengunjung website anda mengambil sesuatu tindakan.  Medan ini tidak wajib dan BizNet akan secara automatik meletakkan teks Contact Us. Namun kami amat menyarankan anda mengisikannya. Gunakan pelbagai teks yang sesuai dengan apa yang anda tawarkan. Contohnya “Hubungi Kami“, “Beli“, “Dapatkan Diskaun“, “Ketahui Lebih Lanjut” dan sebagainya. BizNet akan meletakkan teks ini ke dalam satu butang yang pengunjung anda boleh tekan. Apabila butang ini ditekan, pengunjung akan boleh menghubungi anda menerusi pelbagai cara untuk mendapatkan apa yang anda tawarkan di website anda ini. 

Tindakan Anda: Fikirkan teks CTA yang sesuai dan catatkan dalam app atau buku nota anda.

Langkah 6 - Produk 2 dan 3

Ulangi semua langkah – langkah di atas jika anda ingin masukkan lebih banyak maklumat produk/perkhidmatan anda. Semua maklumat ini haruslah dimasukkan di seksyen Featured Products and Service #2 dan Featured Products and Service #3 menggunakan petua – petua yang diajar di atas. Jangan lupa laraskan setting How many products and services to show untuk menyamakan dengan bilangan maklumat produk/perkhidmatan yang anda masukkan itu. Rujuk Langkah 2 di atas.