12 Teknik Download Grafik

Pengenalan

Satu masalah besar yang sering di hadapi oleh pengguna dalam mencipta sebarang jenis website adalah mendapatkan gambar atau fail grafik yang sesuai. Dalam pelajaran ini dan beberapa pelajaran akan datang, kami akan dedahkan kepada anda beberapa sumber Internet yang boleh anda gunakan untuk mendapatkan fail – fail grafik bagi website anda dan teknik hendak download fail grafik dari setiap satu sumber berkenaan.

Sumber 1 - Google Image

Google Image adalah sumber fail grafik paling besar di dunia. Kelebihannya anda boleh dapatkan fail grafik bagi sebarang jenis carian. Keburukannya adalah banyak dari fail grafik Google Image mungkin punya hakcipta dan menggunakannya mungkin melanggar undang – undang. BizNet mengingatkan penggunanya untuk memastikan gambar yang dimuat naik ke website BizNet adalah milik si-pemilik website itu sendiri atau punya hakcipta royalty-free yakni tidak ada hakcipta. Untuk download fail grafik, anda perlu gunakan komputer atau handset atau tablet. Fail grafik tidak boleh download menggunakan Smart TV kerana Smart TV tidak punya ruangan storan untuk kegunaan pengguna.

Untuk download fail grafil dari Google sungguh mudah. Langkah – langkahnya:-

  1. Pergi ke website Google Image. 
  2. Taip kata carian bagi gambar yang anda inginkan
  3. Tekan pada gambar yang menjadi pilihan anda
  4. Right-click (atau sentuh lama jika di handset/tablet) pada gambar
  5. Pilih opsyen Save Image As…

Kesemua langkah – langkah ini ditunjukkan dalam fail – fail video di bawah untuk lebih jelas.

Langkah 1 - Buka Google Image

Langkah 1: Tekan butang Play pada video untuk melihat bagaimana hendak membuka Google Image di telefon pintar anda. Dalam video ini kami menggunakan telefon jenis Android namun langkahnya sepatutnya tidak banyak berbeza bagi sebarang jenis telefon pintar.

Langkah 2 - Taip Kata Carian

Play Video

Langkah 2: Tekan butang Play pada video untuk melihat bagaimana hendak menaip kata carian dalam Google Image. Dalam contoh ini kami menaipkan flower dalam Bahasa Inggeris. Menggunakan perkataan Inggeris akan membuahkan lebih banyak hasil carian berbanding menggunakan bahasa lain. Gunakan bahasa lain untuk carian yang khusus untuk budaya atau bahasa itu sahaja.

Langkah 3 - Mencari Imej

Play Video

Langkah 3: Tekan butang Play pada video untuk melihat bagaimana hendak mencari gambar – gambar lain yang seupama dengan gambar pilihan dalam langkah 2. Untuk melakukanya kita menggunakan fungsi Google Lense. Fungsi ini hanya muncul sekiranya anda menggunakan handset. Google Lense akan menganalisa gambar pilihan kita dan mempamarkan gambar – gambar lain yang seupamanya. Anda juga boleh menggunakan fungsi Crop Google Lense untuk fokus kepada bahagian tertentu gambar asal dan mendapatkan set pilihan baru gambar lain berdasarkan pada bahagian yang anda crop tadi.

Langkah 4 - Download Imej

Play Video

Langkah 4: Tekan butang Play pada video untuk melihat bagaimana hendak download gambar atau imej masuk ke alatan anda. Dalam video ini kami menggunakan handset jenis Android. Anda perlu tekan lama atau long press pada gambar untuk melihat menu ospyen. Sila sesuaikan atau adaptasi langkah – langkah ini untuk alatan yang anda gunakan.

Langkah 5 - Lokasi Imej

Play Video

Langkah 5: Tekan butang Play pada video untuk melihat bagaimana hendak mencari lokasi gambar/imej yang anda download itu dalam alatan anda. Lokasi ini sangat penting diketahui supaya kita boleh upload gambar masuk ke website kita nanti. Dalam video ini kami menggunakan handset jenis Android dan aplikasi File Manager yang sedia ada dalam Android. Bagi sistem Android lokasi download lazimnya dalam folder Download. Ianya sama bagi kebanyakan alatan namun bergantung juga kepada jenis dan setting alatan anda. Sila adaptasikan video untuk alatan anda.