Penyediaan

Bahagian Sosial Media pada editor website BizNet adalah bahagian terakhir yang perlu anda isikan. Walaupun BizNet mewajibkan anda cuma memasukkan alamat laman Facebook anda sahaja, namun kami sarankan anda untuk memasukkan sebarapa banyak laman media sosial yang anda anda.

Maklumat yang perlu diisikan dalam medan – medan Social Media merupakan alamat URL laman profile anda di media sosial berkaitan. Ramai orang tidak tahu bagaimana hendak mendapatkan alamat URL ini. Oleh itu dalam pelajaran ini kami akan menceritakan kepada anda bagaimana.

Langkah 1 - Mendapatkan Link Facebook

Untuk mendapatkan alamat URL profile laman Facebook anda, buka app Facebook di handset anda. Kemudian log masuk menggunakan akaun anda. Seterusnya sentuh butang More dan sentuh opsyen Copy profile link seperti yang digambarkan dalam animasi di bawah.

Teknik hendak menyalin link profile Facebook anda.

Langkah 2 - Mendapatkan Link Twitter

Untuk mendapatkan alamat URL profile laman Twitter anda, anda perlu lakukan langkah – langkah yang lebih sedikit berbanding dengan Facebook. Untuk itu kami turunkan video pilihan di bawah untuk mengajar anda cara – caranya.

Untuk mendapatkan alamat URL laman profile media sosial anda, lakukan langkah – langkah seperti dalam video berikut:-

Langkah 3 - Mendapatkan Link YouTube

Bagi akaun YouTube, alamat URL-nya sering ialah https://youtube.com/ Alamat ini memerlukan anda mencipta akaun YouTube terlebih dahulu. Kemudian ikuti langkah – langkah di bawah untuk mendapatkan link saluran YouTube anda.

  1. Tekan gambar akaun anda di penjuru atas kanan skrin YouTube
  2. Tekan Your channels
  3. Tekan Customize Channels
  4. Tekan tajuk saluran
  5. Tekan bar alamat. Jika gunakan telefon anda perlu tekan lama. Jika gunakan komputer anda perlu right-click.
  6. Tekan Copy untuk salin alamat URL saluran YouTube anda.

Semua langkah – langkah ini ditunjukkan dalam animasi video di bawah.

Cara hendak mendapatkan link saluran YouTube anda. Tonton video seketika untuk memahami semua langkah - langkah yang disenaraikan di atas. Video adalah dalam mod berulang yang bermaksud ianya akan mula dari awal secara automaik apabila sudah tamat.